Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да би квалитет хране могао да буде кључни извозни адут Србије јер у великој конкуренцији на светском тржишту наша земља тешко да може да конкурише масовном производњом, јефтиним производима и савременом технологијом.
„Ми не треба да нудимо масовну и јефтину, већ квалитетну храну. Органска производња је наша шанса „, рекао је Љајић указавши да је од укупно обрађених површина од око 8.000 хектара у нашој земљи, органска прозиводња чини 0,15 одсто.
Он је подсетио да тренутно у Србији постоји 52 производа заштићеног порекла али да само три – мед, Бермет вино и лесковачки ајвар имају међународне сертификате.
То указује да је убудуће неопходно много више радити на брендирању и маркетингу, рекао је Љајић на данашњем скупу „Квалитет као средство за постизање лидерске позиције на тржишту“.
Према његовим речима стране инвестиције такође су неопходне како би се дошло до новог капитала и нових технологија.
Министар је рекао да је наш укупан извоз у прошлој години био 11,15 милијарди евра и подсетио да је наш извоз у земље Европске уније 2008. године, када је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, износио 4,3 милијарди евра док је у прошлој години био за 67 одсто већи.