Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da bi kvalitet hrane mogao da bude ključni izvozni adut Srbije jer u velikoj konkurenciji na svetskom tržištu naša zemlja teško da može da konkuriše masovnom proizvodnjom, jeftinim proizvodima i savremenom tehnologijom.
„Mi ne treba da nudimo masovnu i jeftinu, već kvalitetnu hranu. Organska proizvodnja je naša šansa „, rekao je Ljajić ukazavši da je od ukupno obrađenih površina od oko 8.000 hektara u našoj zemlji, organska prozivodnja čini 0,15 odsto.
On je podsetio da trenutno u Srbiji postoji 52 proizvoda zaštićenog porekla ali da samo tri – med, Bermet vino i leskovački ajvar imaju međunarodne sertifikate.
To ukazuje da je ubuduće neophodno mnogo više raditi na brendiranju i marketingu, rekao je Ljajić na današnjem skupu „Kvalitet kao sredstvo za postizanje liderske pozicije na tržištu“.
Prema njegovim rečima strane investicije takođe su neophodne kako bi se došlo do novog kapitala i novih tehnologija.
Ministar je rekao da je naš ukupan izvoz u prošloj godini bio 11,15 milijardi evra i podsetio da je naš izvoz u zemlje Evropske unije 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iznosio 4,3 milijardi evra dok je u prošloj godini bio za 67 odsto veći.