КАРАВАН „ДИГИТАЛНА ЕКСПЕДИЦИЈА“ ПОСЕТИО СУБОТИЦУ

Суботица, 23. октобар 2021. – Караван „Дигитална експедиција“, покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, посетио је своју десету станицу – Суботицу, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

Догађају је присуствовала Биљана Барошевић, помоћница министарке, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања која је изјавила да је Србија, захваљујући залагању председника Александра Вучића, остварила напредак у многим областима, међу којима је и област дигитализације. „Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, препознајући значај дигиталних вештина, писмености и безбедности, подржало иницијативу премијерке Ане Брнабић и узело учешће у реализацији овог пројекта значајног за све грађане Србије. Циљ Министарства, у складу са кампањом „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, је да обезбеди једнаке услове за све грађане и живот без баријера, чему свакако доприносе иновативне активности, као што је караван „Дигитална експедиција”, изјавила је Биљана Барошевић.

Међу партнерима каравана „Дигитална експедиција“ је Програм Уједињених нација за развој -УНДП који уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи пројекат „Нове вештине за нове индустрије – Национални програм преквалификација за ИТ“ са фокусом на преквалификације за ИТ сектор за незапослена лица, укључујући и посебну иницијативу за унапређење дигиталне писмености и дигиталних вештина старијих грађана и грађанки. Посебан програм дигиталне писмености за старије биће пилотиран у 20 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старих широм Србије, а обухватиће предавања и радионице на тему комуницирања преко интернета, у најширем смислу, као и набавку неопходне опреме како би се корисницима поменутих установа омогућио лакши приступ дигиталним услугама и производима. У циљу дигиталне трансформације у Србији, програм ће допринети дигиталној писмености и смањењу генерацијског јаза, који је постао још интензивнији током пандемије Ковид 19.

„Дигитализација треба да буде од користи свима. УНДП је, уз подршку америчког народа и у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедио ИКТ опрему за 23 института за јавно здравље у Србији, међу којима је и Завод за јавно здравље Суботица, у циљу заштите јавног здравља током пандемије и након ње. Такође ћемо, уз подршку Министарства за рад, до краја године испоручити ИТ опрему за кориснике Геронтолошког центра у Суботици, који ће проћи и обуку за дигиталну писменост, како би могли да користе и примењују дигиталне технологије у свакодневном животу“, изјавила је Франсин Пикап, стална представница УНДП-а.

На каравану „Дигитална експедиција“ у Суботици присуствовао је и Срђан Самарџић, члан Градског већа за област привреде, који се том приликом захвалио премијерки Ани Брнабић и партнерима пројекта и истакао велико задовољство што ће грађани Суботице имати прилику да у наредна два дана сазнају прегршт заиста корисних информација и ближе се упознају са дигитализацијом и њеним предностима.
Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку у Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” – који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион

Током наредна два месеца караван ће посетити још 6 градова Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.