KARAVAN „DIGITALNA EKSPEDICIJA“ POSETIO SUBOTICU

Subotica, 23. oktobar 2021. – Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je svoju desetu stanicu – Suboticu, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Događaju je prisustvovala Biljana Barošević, pomoćnica ministarke, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je izjavila da je Srbija, zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, ostvarila napredak u mnogim oblastima, među kojima je i oblast digitalizacije. „Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, prepoznajući značaj digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti, podržalo inicijativu premijerke Ane Brnabić i uzelo učešće u realizaciji ovog projekta značajnog za sve građane Srbije. Cilj Ministarstva, u skladu sa kampanjom „SRBIJA BEZ BARIJERA“, je da obezbedi jednake uslove za sve građane i život bez barijera, čemu svakako doprinose inovativne aktivnosti, kao što je karavan „Digitalna ekspedicija”, izjavila je Biljana Barošević.

Među partnerima karavana „Digitalna ekspedicija“ je Program Ujedinjenih nacija za razvoj -UNDP koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“ sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki. Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije, a obuhvatiće predavanja i radionice na temu komuniciranja preko interneta, u najširem smislu, kao i nabavku neophodne opreme kako bi se korisnicima pomenutih ustanova omogućio lakši pristup digitalnim uslugama i proizvodima. U cilju digitalne transformacije u Srbiji, program će doprineti digitalnoj pismenosti i smanjenju generacijskog jaza, koji je postao još intenzivniji tokom pandemije Kovid 19.

„Digitalizacija treba da bude od koristi svima. UNDP je, uz podršku američkog naroda i u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedio IKT opremu za 23 instituta za javno zdravlje u Srbiji, među kojima je i Zavod za javno zdravlje Subotica, u cilju zaštite javnog zdravlja tokom pandemije i nakon nje. Takođe ćemo, uz podršku Ministarstva za rad, do kraja godine isporučiti IT opremu za korisnike Gerontološkog centra u Subotici, koji će proći i obuku za digitalnu pismenost, kako bi mogli da koriste i primenjuju digitalne tehnologije u svakodnevnom životu“, izjavila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a.

Na karavanu „Digitalna ekspedicija“ u Subotici prisustvovao je i Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede, koji se tom prilikom zahvalio premijerki Ani Brnabić i partnerima projekta i istakao veliko zadovoljstvo što će građani Subotice imati priliku da u naredna dva dana saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima.
Osim pomenutih partnera, ovaj projekat se sprovodi uz podršku u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” – koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još 6 gradova Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.