Љајић: Србија и БиХ имају одличне економске односе

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је да Србија и Босна и Херцеговина (БиХ) имају одличне економске односе, који су изражени у значајним извозним резултатима српских производа који ће ове године премашити вредност и милијарду евра.

Он је, након сусрета са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем у Новом Пазару, нагласио да је после Немачке и Италије, БиХ треће тржиште за српске производе, а четврти спољнотргвински партнер Србије, пошто је робна размена достигла 1,4 милијарди евра са даљим трендом раста.

Љајић: Србија и БиХ имају одличне економске односе

Имајући у виду првих десет месеци ове године, он је оценио да ће се тренд раста наставити.
Указао је и на чињеницу да је ове године одржана прва заједничка седница влада две земље, на којој су дефинисане све области где постоји могућност за бољу сарадњу, са приоритетом унапређења путне инфраструктуре у циљу поспешивања даље размене.

Он је додао да су предузети први конкретни помаци у економској трилатералној сарадњи Србије, БиХ и Турске, те да та сарадња није само „прича већ конкретна кооперација”.

У том циљу, како је напоменуо, договорено је да Србија и БиХ отворе заједничко туристичко економско представништво у Истанбулу, крајем јануара, и додао да је привредама две земље на располагању широка мрежа привредних представништава Турске у свету, која броји 150 канцеларија.

Као још један од приоритета, Љајић је навео спровођење даље либерализација трговине, подсећајући да је од потписивања споразума пре пет година, робна размена са Турском повећана 2,5 пута.
Министар је изразио уверење да ће у првој половини идуће године прве турске фабрике бити отворене у Владичином Хану и Нишу.

“Верујем да ће наредна година бити година великих турских инвестиција у Србију”, подвукао је Љајић.
Он је изразио наду да ће доћи и до инвестиција у Санџак, али додао да то није лако због лоше путне инфраструктуре и неповезаности на аутопут, али и указао на кредитирање из Турске за изградњу путева у неразвнијеним подручјима.

Око тога, како је рекао, воде се преговори, а спорни је висина каматних стопа, за које Србија инсистира да буду 2,5 одсто, као и да на путевима раде по пола турске и српске компаније.
Љајић је указао и на донацију Турске у висини од 10 милиона долара за изградњу аеродрома у Лађевцима, оценивши да би то било значајно за цели Санџак јер би био омогућен већи долазак туриста и привредника из Турске.

Председавајући Савета минситара Босне и Херцеговине Денис Звиздић оценио је да је сарадња Босне и Србије изузетно битна и примарно доминантна за цео регион.
Србија и БиХ су, према његовим речима, једна за другу најважнији партнери, а извоз БиХ у Србију премашиће 550 милиона евра.

Звиздић је указао на компатибилност компанија и привреда две земље, што је водило ка размишљању о заједничком учешћу на трећим тржиштима.