Ljajić: Srbija i BiH imaju odlične ekonomske odnose

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da Srbija i Bosna i Hercegovina (BiH) imaju odlične ekonomske odnose, koji su izraženi u značajnim izvoznim rezultatima srpskih proizvoda koji će ove godine premašiti vrednost i milijardu evra.

On je, nakon susreta sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Novom Pazaru, naglasio da je posle Nemačke i Italije, BiH treće tržište za srpske proizvode, a četvrti spoljnotrgvinski partner Srbije, pošto je robna razmena dostigla 1,4 milijardi evra sa daljim trendom rasta.

Ljajić: Srbija i BiH imaju odlične ekonomske odnose

Imajući u vidu prvih deset meseci ove godine, on je ocenio da će se trend rasta nastaviti.
Ukazao je i na činjenicu da je ove godine održana prva zajednička sednica vlada dve zemlje, na kojoj su definisane sve oblasti gde postoji mogućnost za bolju saradnju, sa prioritetom unapređenja putne infrastrukture u cilju pospešivanja dalje razmene.

On je dodao da su preduzeti prvi konkretni pomaci u ekonomskoj trilateralnoj saradnji Srbije, BiH i Turske, te da ta saradnja nije samo „priča već konkretna kooperacija”.

U tom cilju, kako je napomenuo, dogovoreno je da Srbija i BiH otvore zajedničko turističko ekonomsko predstavništvo u Istanbulu, krajem januara, i dodao da je privredama dve zemlje na raspolaganju široka mreža privrednih predstavništava Turske u svetu, koja broji 150 kancelarija.

Kao još jedan od prioriteta, Ljajić je naveo sprovođenje dalje liberalizacija trgovine, podsećajući da je od potpisivanja sporazuma pre pet godina, robna razmena sa Turskom povećana 2,5 puta.
Ministar je izrazio uverenje da će u prvoj polovini iduće godine prve turske fabrike biti otvorene u Vladičinom Hanu i Nišu.

“Verujem da će naredna godina biti godina velikih turskih investicija u Srbiju”, podvukao je Ljajić.
On je izrazio nadu da će doći i do investicija u Sandžak, ali dodao da to nije lako zbog loše putne infrastrukture i nepovezanosti na autoput, ali i ukazao na kreditiranje iz Turske za izgradnju puteva u nerazvnijenim područjima.

Oko toga, kako je rekao, vode se pregovori, a sporni je visina kamatnih stopa, za koje Srbija insistira da budu 2,5 odsto, kao i da na putevima rade po pola turske i srpske kompanije.
Ljajić je ukazao i na donaciju Turske u visini od 10 miliona dolara za izgradnju aerodroma u Lađevcima, ocenivši da bi to bilo značajno za celi Sandžak jer bi bio omogućen veći dolazak turista i privrednika iz Turske.

Predsedavajući Saveta minsitara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocenio je da je saradnja Bosne i Srbije izuzetno bitna i primarno dominantna za ceo region.
Srbija i BiH su, prema njegovim rečima, jedna za drugu najvažniji partneri, a izvoz BiH u Srbiju premašiće 550 miliona evra.

Zvizdić je ukazao na kompatibilnost kompanija i privreda dve zemlje, što je vodilo ka razmišljanju o zajedničkom učešću na trećim tržištima.