Javno-privatno partnerstvo za razvoj informacione bezbednosti

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je Republika Srbija prepoznala globalni fokus na informacionoj bezbednosti i da je u skladu sa tim usvojena odlična legislativa koja treba da reguliše ovu oblast.

Ona je na konferenciji IBM Security, posvećenoj temi informacione bezbednosti, podsetila da je u prethodnih godinu i po dana Srbija napravila velike pomake u pogledu zaokruživanja pravnog i strateškog okvira informacione bezbednosti, donošenjem Zakona o informacionoj bezbednosti i usvajanjem podzakonskih akata, kao i usvajanjem Strategije razvoja informacione bezbednosti 29. maja ove godine.

„Sledeći veliki izazov je ulaganje u ovu oblast, gde je od ključnog značaja podsticanje javno-privatnog partnerstva, odnosno saradnja između javnog i privatnog sektora, na nacionalnom, ali i na međunarodnom nivou“, istakla je Matić.

Državni sekretar, koja je i rukovodilac Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije, napomenula je da razvoj informacione bezbednosti mora biti jedan od prioriteta naročito u svetlu sve češćih globalnih sajber napada, poput nedavnog „WannaCry“, ali i terorističkih napada koji su bili u tesnoj vezi sa narušavanjem informacione bezbednosti.

Na konferenciji posvećenoj informacionoj bezbednosti učestvovali su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Povereništva za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Narodne banke Srbije kao i kompanija IBM i Telenor.