Turci ulažu u preradu drveta u Šapcu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i vlasnik turske firme „Pamirko“, koja se bavi preradom drveta, Rustem Boztunč boravili su danas u Šapcu, gde su sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarali o pokretanju posla i proširenju proizvodnje, kao i o mogućnostima koje nudi Grad Šabac.

„Kao što smo i najavili, turski investitori dolaze jedan za drugim. Naše je da im olakšamo administrativne procedure, a proizvodnja u šabačkoj Slobodnoj zoni bi mogla da počne za tridesetak dana. U početku biće posla za 40 radnika, a u naredne dve godine zaposlenje može da očekuje 400 radnika“, rekao je ministar Ljajić.

U prvoj godini vrednost investicije biće milion evra, naveo je Ljajić.

Turci ulažu u preradu drveta u Šapcu

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović podsetio je na činjenicu da Šabac poseduje Robno-transportni centar gde hale i proizvodni prostor zauzimaju više 13.000 kvadratnih metara, što je za investitore veoma interesantno.
On je kazao da je upravo to privuklo vlasnika firme „Pamirko“.

„Šabac ima odličan položaj u odnosu na šume u Bosni, Vojvodini i Hrvatskoj, a blizina auto-puta daje mu prioritet u odnosu na mnoge gradove. Investitor iz Turske poslovaće u okviru Robno-transportnog centra, u režimu slobodne zone, što znači da će mu biti olakšan uvoz i izvoz robe kojom snabdeva tržište EU“, rekao je Zelenović.

Ta firma je po proizvodnji peleta, drvenih pragova za pruge i paleta, na drugom mestu u Evropi, istakao je gradonačelnik Šapca i zahvalio Vladi Srbije za pomoć i saradnju.

Investitor Boztunč je objasnio da dosadašnje poslovanje u Rumuniji zahteva proširenje i da su u Srbiji pronašli sirovinu, kao i da se Šabac istakao brojnim prednostima, koje je ponudio, navedeno je u saopštenju Gradske uprave Šabac.