Турци улажу у прераду дрвета у Шапцу

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и власник турске фирме „Памирко“, која се бави прерадом дрвета, Рустем Бозтунч боравили су данас у Шапцу, где су са представницима локалне самоуправе разговарали о покретању посла и проширењу производње, као и о могућностима које нуди Град Шабац.

„Као што смо и најавили, турски инвеститори долазе један за другим. Наше је да им олакшамо административне процедуре, а производња у шабачкој Слободној зони би могла да почне за тридесетак дана. У почетку биће посла за 40 радника, а у наредне две године запослење може да очекује 400 радника“, рекао је министар Љајић.

У првој години вредност инвестиције биће милион евра, навео је Љајић.

Турци улажу у прераду дрвета у Шапцу

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић подсетио је на чињеницу да Шабац поседује Робно-транспортни центар где хале и производни простор заузимају више 13.000 квадратних метара, што је за инвеститоре веома интересантно.
Он је казао да је управо то привукло власника фирме „Памирко“.

„Шабац има одличан положај у односу на шуме у Босни, Војводини и Хрватској, а близина ауто-пута даје му приоритет у односу на многе градове. Инвеститор из Турске пословаће у оквиру Робно-транспортног центра, у режиму слободне зоне, што значи да ће му бити олакшан увоз и извоз робе којом снабдева тржиште ЕУ“, рекао је Зеленовић.

Та фирма је по производњи пелета, дрвених прагова за пруге и палета, на другом месту у Европи, истакао је градоначелник Шапца и захвалио Влади Србије за помоћ и сарадњу.

Инвеститор Бозтунч је објаснио да досадашње пословање у Румунији захтева проширење и да су у Србији пронашли сировину, као и да се Шабац истакао бројним предностима, које је понудио, наведено је у саопштењу Градске управе Шабац.