Početak izrade plana nacionalne širokopojasne mreže

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izjavila je da je razvoj nacionalne širokopojasne mreže značajan faktor rasta BDP-a i ukupnog ekonomskog i društvenog napretka, naročito na planu prevazilaženja ekonomskog jaza između urbanih i ruralnih područja.

Na prvom radnom skupu povodom početka realizacije projekta „Plan implementacije nacionalne širokopojasne mreže“, koji sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Tatjana Matić je podsetila da je Vlada Srbije u okviru Programa ekonomskih reformi za period od 2016. do 2018. godine postavila kao prioritetnu reformsku meru – Razvoj i unapređenje nacionalne širokopojasne komunikacione infrastrukture.

Početak izrade plana nacionalne širokopojasne mreže

Ona je posebno istakla značaj podrške EBRD-a, koju je naša država imala i u sprovođenju procesa digitalizacije čiji odlični rezultati pružaju uverenje da će i projekat izrade studije razvoja nacionalne širokopojasne mreže biti uspešno realizovan.

„Razvoj broadbenda i veća konsolidacija sitema koji imamo, za nas znače privredni i društveni rast, odnosno, infrastrukturu koja prati razvoj različitih aplikacija koje omogućavaju e-poslovanje, e-bankarstvo, e-trgovinu, e-obrazovanje, e-zdravstvo, i od koje će koristi imati i državni i privredni sektor“, rekla je državni sekretar.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sprovode projekat “Plan implementacije nacionalne širokopojasne mreže” – koji obuhvata analizu postojećeg stanja širokopojasnih mreža i servisa u Republici Srbiji, proračun troškova izgradnje novih mreža i nadogradnju postojećih, studije izvodljivosti, kao i pripremu i planiranje implementacije pilot projekata.

Skupu koji je održan u Palati Srbija, u Beogradu, prisustvovali su pored članova projektnog tima i predstavnici javnog i privatnog telekomunikacionog sektora.

Učesnike je pozdravio i Daniel Berg, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju, koja je obezbedila sredstva u iznosu od 400.000 eura za angažovanje međunarodnih konsultanata koji će tokom narednih godinu raditi na projektu.