U Novom Pazaru počeo IT karavan

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, svečano je označila početak projekta IT karavan u Novom Pazaru.

„IT karavan vas upoznaje sa svim dobrim i lošim stvarima koje mogu da vam se dese na internetu. Vi već imate digitalne veštine i umete da koristite nove tehnologije i internet. Mi smo tu samo da vam ukažemo kako da to činite na pametan i bezbedan način“, rekla je državni sekretar učenicima Osnovne škole „Bratstvo“.

Počeo IT karavan

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Novog Pazara, dr Meho Mahmutović, koji je ovom prilikom istakao značaj promocije bezbedne upotrebe interneta u okviru edukativnih programa kao što je IT karavan. On je ovom prilikom učenicima čestitao 555. rođendan Novog Pazara.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je kao jedan od programa podsticaja razvoja informacionog društva pokrenulo projekat edukacije u u školama i gradovima Srbije, pod nazivom IT karavan.

IT karavan je svoj obilazak škola i gradova Srbije započeo u Novom Pazaru, gradu koji ima procentualno najveći broj mladih uzrasta od 10 do 19 godina u odnosu na broj stanovnika. Prve nedelje karavan nastavlja put ka Leskovcu gde će u četvrtak, 21. aprila biti održana prezentacija za učenike Osnovne škole „Svetozar Marković“, dok će u petak, 22. aprila stići u Vranje, u Osnovnu školu „Vuk Karadžić“.

Do kraja školske godine, odnosno, do 3. juna, IT karavan obići će i gradove: Kruševac, Kraljevo, Jagodina, Požarevac, Smederevo, Vršac, Zrenjanin, Kikinda, Subotica, Sremska Mitrovica, Šabac i Loznica.

U gradovima se predstavljaju programi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija iz oblasti razvoja informacionog društva, dok se u osnovnim školama, učenicima starijih razreda priređuju interaktivni edukativni programi o rizicima upotrebe interneta i društvenih mreža, kao i o mogućnostima upotrebe IKT-a za lakše i zanimljivije učenje.

U programu IT karavana koji se sprovodi u školama, partneri Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Majkrosoft, a autori sadržaja interaktivne i dinamične prezentacije su nastavnici Katarina Veljković i Velimir Radlovački.

U prezentaciji su korišćeni i delovi Telenorovih promotivnih projekata koji za cilj imaju sprečavanje digitalnog nasilja među decom. Program učenicima predstavljaju nastavnici Ministarstva prosvete i predstavnici Majkrosofta, a moderator je glumac i animator za decu Osman Ahmed. Prvu prezentaciju održala je profesorka Marina Panić.

IT karavan je nosilac programa PAMETNO&BEZBEDNO – SMART&SAFE Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja promoviše prednosti upotrebe interneta i novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i komunikacijama, ali i upozorava na opasnosti koje se kriju usled njihove nepravilne i neusmerene upotrebe.