У Новом Пазару почео ИТ караван

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, свечано је означила почетак пројекта ИТ караван у Новом Пазару.

„ИТ караван вас упознаје са свим добрим и лошим стварима које могу да вам се десе на интернету. Ви већ имате дигиталне вештине и умете да користите нове технологије и интернет. Ми смо ту само да вам укажемо како да то чините на паметан и безбедан начин“, рекла је државни секретар ученицима Основне школе „Братство“.

Почео ИТ караван

Свечаности је присуствовао и градоначелник Новог Пазара, др Мехо Махмутовић, који је овом приликом истакао значај промоције безбедне употребе интернета у оквиру едукативних програма као што је ИТ караван. Он је овом приликом ученицима честитао 555. рођендан Новог Пазара.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је као један од програма подстицаја развоја информационог друштва покренуло пројекат едукације у у школама и градовима Србије, под називом ИТ караван.

ИТ караван је свој обилазак школа и градова Србије започео у Новом Пазару, граду који има процентуално највећи број младих узраста од 10 до 19 година у односу на број становника. Прве недеље караван наставља пут ка Лесковцу где ће у четвртак, 21. априла бити одржана презентација за ученике Основне школе „Светозар Марковић“, док ће у петак, 22. априла стићи у Врање, у Основну школу „Вук Караџић“.

До краја школске године, односно, до 3. јуна, ИТ караван обићи ће и градове: Крушевац, Краљево, Јагодина, Пожаревац, Смедерево, Вршац, Зрењанин, Кикинда, Суботица, Сремска Митровица, Шабац и Лозница.

У градовима се представљају програми Министарства трговине, туризма и телекомуникација из области развоја информационог друштва, док се у основним школама, ученицима старијих разреда приређују интерактивни едукативни програми о ризицима употребе интернета и друштвених мрежа, као и о могућностима употребе ИКТ-а за лакше и занимљивије учење.

У програму ИТ каравана који се спроводи у школама, партнери Министарства трговине, туризма и телекомуникација су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Мајкрософт, а аутори садржаја интерактивне и динамичне презентације су наставници Катарина Вељковић и Велимир Радловачки.

У презентацији су коришћени и делови Теленорових промотивних пројеката који за циљ имају спречавање дигиталног насиља међу децом. Програм ученицима представљају наставници Министарства просвете и представници Мајкрософта, а модератор је глумац и аниматор за децу Осман Ахмед. Прву презентацију одржала је професорка Марина Панић.

ИТ караван је носилац програма ПАМЕТНО&БЕЗБЕДНО – SMART&SAFE Министарства трговине, туризма и телекомуникација, која промовише предности употребе интернета и нових технологија у образовању, пословању и комуникацијама, али и упозорава на опасности које се крију услед њихове неправилне и неусмерене употребе.