Kod za bolji svet

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, svečano je otvorila Evropsku nedelju programiranja u Srbiji, koja je u centru Startit obeležena predavanjima za oko stotinu učenika osnovnih škola iz Beograda.

„Deca mogu da se upoznaju sa kodiranjem kroz igru i zabavu, da i na taj način razvijaju informatičku pismenost, iako se možda neće opredeliti da im programiranje bude i profesija. Razumevanjem načina na koji funkcionišu nove tehnologije, koje oni ionako koriste, postaju aktivni učesnici savremenog informacionog društva. Sa druge strane, stiču veštine koje im mogu pomoći da ostvare svoje ideje u bilo kojoj oblasti koju izaberu. Očekujemo da će programiranje učiti i u redovnoj nastavi, budući da je i premijer Srbije Aleksandar Vučić u novom programu Vlade Srbije reformi obrazovanja dao značajno mesto“, podsetila je Tatjana Matić.

Kod za bolji svet

„Evropska nedelja programiranja je značajna inicijativa budući da svim građanima treba da bude približena ideja da nove tehnologije menjaju svet, pomažu razvoju nauke, industrije, medicine, i svih drugih oblasti, i ujedno olakšavaju ljudima svakodnevni život“, istakla je državni sekretar.

Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u prošloj školskoj godini realizovalo edukativnu kampanju o upotrebi novih tehnologija, IT karavan, pod sloganom „Pametno i bezbedno“, kojoj je prisustvovalo 5000 učenika osnovnih škola u 15 gradova u Srbiji, najavivši IT karavan i ove školske godine, kada će akcenat biti na promociji programiranja kod dece i mladih.

Predavanja povodom početka Evropske nedelje programiranja, u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Startit-a, održali su Čaba Vereš, ambasador Nedelje programiranja za Srbiju, nastavnik informatike i osnivač koder kluba u Subotici, Bojan Rošković, student ETF-a i Fizičkog fakulteta i praktikant u Google-u, Gavrilo Andrić, student ETF-a i saradnik u Petnici, robotičar, i Ranko Trifković, nastavnik informatike koji u Startitu drži besplatne kurseve Scratch-a za decu. U okviru Nedelje programiranja, predstavnici Startit-a održaće promotivna predavanja i u beogradskim školama.

Evropska nedelja programiranja („Europe Code Week“) počela je da se obeležava 2013. godine na inicijativu mladih savetnika Evropske digitalne agende, sa idejom da se programiranje učini vidljivijim, dostupnijim, da se pokaže mladima i starijima kako ideje oživljavaju upotrebom kodova, da se demistifikuju ove veštine i okupe motivisani ljudi da uče zajedno.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvalo je sve predstavnike IT zajednice, kao i škole, fakultete, nevladine organizacije, državne institucije, da organizuju neki događaj sa ovim ciljem, i da ga postave na mapu Nedelje programiranja, na sajtu codeweek.eu (codeweek.rs).

Ove godine, nedelja programiranja traje od 15. do 23. oktobra i do sada je u Srbiji najavljeno 124 događaja.