Код за бољи свет

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, свечано је отворила Европску недељу програмирања у Србији, која је у центру Стартит обележена предавањима за око стотину ученика основних школа из Београда.

„Деца могу да се упознају са кодирањем кроз игру и забаву, да и на тај начин развијају информатичку писменост, иако се можда неће определити да им програмирање буде и професија. Разумевањем начина на који функционишу нове технологије, које они ионако користе, постају активни учесници савременог информационог друштва. Са друге стране, стичу вештине које им могу помоћи да остваре своје идеје у било којој области коју изаберу. Очекујемо да ће програмирање учити и у редовној настави, будући да је и премијер Србије Александар Вучић у новом програму Владе Србије реформи образовања дао значајно место“, подсетила је Татјана Матић.

Код за бољи свет

„Европска недеља програмирања је значајна иницијатива будући да свим грађанима треба да буде приближена идеја да нове технологије мењају свет, помажу развоју науке, индустрије, медицине, и свих других области, и уједно олакшавају људима свакодневни живот“, истакла је државни секретар.

Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација у прошлој школској години реализовало едукативну кампању о употреби нових технологија, ИТ караван, под слоганом „Паметно и безбедно“, којој је присуствовало 5000 ученика основних школа у 15 градова у Србији, најавивши ИТ караван и ове школске године, када ће акценат бити на промоцији програмирања код деце и младих.

Предавања поводом почетка Европске недеље програмирања, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Стартит-а, одржали су Чаба Вереш, амбасадор Недеље програмирања за Србију, наставник информатике и оснивач кодер клуба у Суботици, Бојан Рошковић, студент ЕТФ-а и Физичког факултета и практикант у Google-у, Гаврило Андрић, студент ЕТФ-а и сарадник у Петници, роботичар, и Ранко Трифковић, наставник информатике који у Стартиту држи бесплатне курсеве Scratch-a за децу. У оквиру Недеље програмирања, представници Стартит-а одржаће промотивна предавања и у београдским школама.

Европска недеља програмирања („Europe Code Week“) почела је да се обележава 2013. године на иницијативу младих саветника Европске дигиталне агенде, са идејом да се програмирање учини видљивијим, доступнијим, да се покаже младима и старијима како идеје оживљавају употребом кодова, да се демистификују ове вештине и окупе мотивисани људи да уче заједно.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација позвало је све представнике ИТ заједнице, као и школе, факултете, невладине организације, државне институције, да организују неки догађај са овим циљем, и да га поставе на мапу Недеље програмирања, на сајту codeweek.eu (codeweek.rs).

Ове године, недеља програмирања траје од 15. до 23. октобра и до сада је у Србији најављено 124 догађаја.