Edukacija i prevencija za bezbednost dece na internetu

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da su edukacija i prevencija najjače sredstvo u borbi za bezbednost dece na internetu.

Na predstavljanju projekta „Bezbednost na internetu – bezbednost u životu“, Fondacije „Tijana Jurić“ u Medija centru Vojvodine u Novom Sadu, državni sekretar je istakla da je ta fondacija značajan partner Ministarstva u zajedničkoj borbi za veću bezbednost dece na internetu.

„Projekat „Bezbednost na internetu – bezbednost u životu“, kao što i sam naziv ukazuje, skreće pažnju upravo na ono što je najvažnije da deca i mladi razumeju, da njihovi postupci na internetu imaju posledice i u realnosti. Značajno je i što je veliki broj dece uključen u edukaciju, po sličnoj metodologiji koju Ministarstvo primenjuje na školskim prezentacijama u okviru „IT karavana““, rekla je Matić.

Ovom prilikom državni sekretar najavila je početak rada Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu krajem februara, putem kojih će građani moći da prijavljuju neprimerene i opasne sadržaje na internetu, kao i da se edukuju o načinima zaštite.

U radu centra kojim će koordinirati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, učestvovaće i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, kao i Republičko javno tužilaštvo,