Едукација и превенција за безбедност деце на интернету

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да су едукација и превенција најјаче средство у борби за безбедност деце на интернету.

На представљању пројекта „Безбедност на интернету – безбедност у животу“, Фондације „Тијана Јурић“ у Медија центру Војводине у Новом Саду, државни секретар је истакла да је та фондација значајан партнер Министарства у заједничкој борби за већу безбедност деце на интернету.

„Пројекат „Безбедност на интернету – безбедност у животу“, као што и сам назив указује, скреће пажњу управо на оно што је најважније да деца и млади разумеју, да њихови поступци на интернету имају последице и у реалности. Значајно је и што је велики број деце укључен у едукацију, по сличној методологији коју Министарство примењује на школским презентацијама у оквиру „ИТ каравана““, рекла је Матић.

Овом приликом државни секретар најавила је почетак рада Националног контакт центра за безбедност деце на интернету крајем фебруара, путем којих ће грађани моћи да пријављују непримерене и опасне садржаје на интернету, као и да се едукују о начинима заштите.

У раду центра којим ће координирати Министарство трговине, туризма и телекомуникација, учествоваће и Министарство унутрашњих послова, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство здравља, Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику, као и Републичко јавно тужилаштво,