Сајам у Новом Пазару отвара перспективе текстилне индустрије

Потпредседник Владе и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић рекао је, на отварању Сајама текстила у Новом Пазару, да Србија мора да повећа економску размену са Турском на милијарду евра, и да је то реалан циљ јер Србија и Турска нису искористиле потенцијале које имају.

Он је казао да трећи међународни сајам „Балкан текстил“ отвара нове перспективе не само у текстилној индустрији, већ и економским односима две земље.

Потпредседник Љајић  је рекао да Нови Пазар треба поново да постане текстилни центар Србије, јер има квалитетну радну снагу, која је обучена, али и традицију у протеклиих 20 и више година.

Морамо улагати у нове технологије, али и спречити илегалну трговину, нагласио је он и додао да Србија жели легално тржиште текстила.

Хоћемо да турске компаније које учествују на сајму не само продају, већ и отворе фабрике овде и да им за то дамо подстицај“, рекао је Љајић, поздрављајући власника турске компаније „Џинси“, која је већ отворила велики погон у Лесковцу, а жели да уложи и у Нови Пазар.

Отварању сајма присуствовао је и амбасадор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозај, који је казао да је та земља увек желела и жели добру сарадњу са Србијом.

Најважнија је сарадња економија и привреда и зато желимо да будете мост сарадње са турском економијом. Као ваш пријатељ и представник Турске желим да Нови Пазар не буде само санџачки, већ европски Нови Пазар, рекао је Бозај.

Наводећи да је на сајму присутно тридесетак излагача из Турске, амбасадор је указао да турске компаније које желе да инвестирају одлуку о томе доносе на осниву три сегмента – то су сигурност, финансије и место где улажу.

Истичући значај одржавања оваквог сајма у Новом Пазару, јер се тиме помаже домаћим привредницима и произвођачима текстила, градоначелник Мехо Махмутовић рекао је да ће приоритет у том региону убудуће бити економија, улагања и отварање нових радних места.

Директор турске команије „Мердијен“ Огуз Јалцин је казао да је сајам прилика не само да се представе произвођачи текстила из Турске, већ и да се доведу људи који су потенцијални улагачи а који ће, како се нада, наћи интерес да уложе у Србију у Нови Пазар.

Сајмови су изузетна прилика да текстилци направе искорак када је у питању производња текстила и извоз у земље ЕУ, рекао је Јалцин, и позвао српске произвођаче да сарађују са фирмама из Турске и тако отворе нова радна места.

На сајму „ Балкан текстил“ учествује 26 излагач из Србије и Турске са репроматеријалом неопходних за рад текстилне и индустрије намештаја.