Стратешко партнерство са Кином у области дигиталне економије

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјанa Матић, саопштила је на отварању прве Међународне конференције о дигиталној економији у оквиру Дигиталног пута свиле, у кинеском граду Хангџоу, да је учешће српске делегације на тој конференцији и привредна сарадња која је овом приликом продубљена, од пресудног значаја за размену на пољу дигиталне економије између Републике Србије и Народне републике Кине.

„У тренутку историјске посете председника Републике Србије Александра Вучића Народној Републици Кини и састанка са председником Си Ђи Пингом, стратешко партнерство између наше две земље је додатно ојачано и успостављањем конкретних механизама сарадње у дигиталној области која је глобално најјачи покретач укупног просперитета, и у којој Кина представља светског гиганта“, истакла је Матић.

„За Србију придруживање дигиталној заједници коју Кина предводи значи огромну шансу за искоришћавање потенцијала нових технологија ради добробити својих грађана и убрзаног економског раста“, поручила је државни секретар, наводећи да Република Србија према константом расту тржишта информационих технологија и електронских комуникација, као и отворености грађана и привреде у односу на дигитално окружење, има капацитете за заузимање значајног места на Дигиталном путу свиле.

Она је подсетила да је НР Кина највећи спољнотрговински партнер Србије у Азији, да је Србија једна од првих земаља које кинески туристи посећују када долазе у овај део Европе, као и да је најзначајнија област сарадње у реализацији инфраструктурних пројеката.

На првој Међународној конференцији о дигиталној економији у оквиру Дигиталног пута свиле која се одржава у организацији Националне комисије за развој и реформе Кине (National Development and Reform Commission of China – NDRC) и кинеске канцеларије за послове у дигиталном простору (Cyberspace Administration of China – CAC) свечано је покренуто Међународно индустријско партнерство, чији су потписници чланови српске делегације, као и представници водећих кинеских компанија у области дигиталне економије: Alibaba group, Jusfoun Big Data Group, Baidu, Enterprise Security Group, JD.com, Inspur Group, Meituan Dianping, Shangai United Imaging Healthcare, Strategy Committee NetEase Koala, China Electronic Technology Group Corporation.

Овом приликом потписано је и писмо о намерама о сарадњи у оквиру Информатичког пута свиле између градова Ниша и Хангџоа.

На конференцији учествују представници бројних земаља, међународних организација, као и представници компанија које су глобално познати лидери у овој области, а теме конференције односе се на глобалну дигиталну сарадњу у областима електронске трговине, е-здравља, вештачке интелигенције, паметних градова, биг дата, информационе безбедности, паметне логистике, паметне пољопривреде и дигиталних финансија. На конференцији је саопштено да је Национална комисија за развој и реформе НР Кине обезбедила 100 милијарди јуана за инвестиције у оквиру Дигиталног пута свиле у наредних пет година, како за кинеске тако и за пројекте других земаља.

Делегација предвођена државним секретаром Татјаном Матић, која борави у званичној посети Кини до 20. септембра, посетила је данас и компанију „Алибаба“, са којима су договорени даљи кораци сарадње у области е-трговине, електронског плаћања и е-туризма, а предвиђени су и састанци са Националном комисијом за развој и реформе НР Кине, у оквиру имплементације Меморандума о разумевању о унапређењу развоја Информатичког пута свиле за информациону повезаност.

Посета Кини представља наставак сарадње Републике Србије и Народне Републике Кине у оквиру Иницијативе за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“.