Заједничка комисија Србије и Ирана за контролу злоупотреба безвизног режима

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас са министром спољних послова Ирана Мохамадом Џавадом Зарифом, са којим је разговарао о унапређењу укупних билатералних односа и јачању сарадње у области туризма.

Двојица министара закључила су да постоји велики потенцијал за унапређење туристичке размене између две земље, наглашавајући да је прослава предстојеће иранске нове године права прилика да што већи број гостију из Ирана дође у Србију.

Током састанка, Љајић и Зариф су разговарали и о решавању проблема у случајевима злоупотреба безвизног режима између две земље од стране појединих држављана Ирана и тражења азила у Србији.

Министри Љајић и Зариф су, у складу са тим, предложили формирање заједничке конзуларне комисије, чији задатак ће бити боља контрола и међусобна размена информација, са циљем што мањег броја злоупотреба безвизног режима од стране појединаца из Ирана.

Зариф је додао и да ће успостављањем директне авионске линије између две земље бити појачана контрола путника који из Ирана путују у Србију на самом техеранском аеродрому, што ће додатно смањити ризик од даљих злоупотреба безвизног режима.