Zajednička komisija Srbije i Irana za kontrolu zloupotreba bezviznog režima

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Irana Mohamadom Džavadom Zarifom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa i jačanju saradnje u oblasti turizma.

Dvojica ministara zaključila su da postoji veliki potencijal za unapređenje turističke razmene između dve zemlje, naglašavajući da je proslava predstojeće iranske nove godine prava prilika da što veći broj gostiju iz Irana dođe u Srbiju.

Tokom sastanka, Ljajić i Zarif su razgovarali i o rešavanju problema u slučajevima zloupotreba bezviznog režima između dve zemlje od strane pojedinih državljana Irana i traženja azila u Srbiji.

Ministri Ljajić i Zarif su, u skladu sa tim, predložili formiranje zajedničke konzularne komisije, čiji zadatak će biti bolja kontrola i međusobna razmena informacija, sa ciljem što manjeg broja zloupotreba bezviznog režima od strane pojedinaca iz Irana.

Zarif je dodao i da će uspostavljanjem direktne avionske linije između dve zemlje biti pojačana kontrola putnika koji iz Irana putuju u Srbiju na samom teheranskom aerodromu, što će dodatno smanjiti rizik od daljih zloupotreba bezviznog režima.