Пријем за учеснице програма „ИТ је и за жене“

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поздравила је учеснице пројекта „ИТ је и за жене“, на свечаном пријему поводом завршетка њихове обуке, у Клубу посланика у Београду.

„Део сте програма за који верујем да не само да ће вама донети личну корист и задовољство, већ ће и допринети развоју дигиталне привреде у Србији, али и мотивисању жена да се у већем броју укључе у дигиталне трендове“, истакла је Матић.

Пријем за учеснице програма „ИТ је и за жене“

30 полазница из Новог Пазара, Рашке, Тутина и Сјенице прошле су обуке из Јава и веб програмирања, у оквиру пројекта „ИТ је и за жене“, који је спровело Удружење „Светионик“ из Новог Пазара.

Ово је један од девет пројеката који су одобрени на Јавном конкурсу Министарства за доделу средстава програмима у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ.

Државни секретар је подсетила овај програм, који се спроводи за укупно 230 полазница, и у Врању, Зрењанину, Крагујевцу, Новом Саду и Београду, представља важну меру која је дефинисана у Стратегији развоја ИТ индустрије, са циљем развоја кадрова у том сектору, као и да истовремено има за циљ подстицање родне равноправности у сектору у којем жене нису довољно заступљене.

Пријем за учеснице програма „ИТ је и за жене“

Она је навела истраживања Министарства према којима нема велике разлике између полова у употреби нових технологија, где је на интернету заступљено 86% мушке популације и 83% женске. Затим, мобилни телефон користи 87% мушкараца и 79% жена, а разлика је мало већа код употребе рачунара, где су редовни корисници 75% мушкараца и 60% жена.

„Женама су дакле блиске нове технологије када је реч о употреби, док у самом сектору, и нарочито на топ позицијама у ИТ компанијама преовлађују мушкарци, односно жене су заступљене са свега 20 процената, што је уједно и европски просек“, навела је Матић најавивши да ће у односу на резултате свих реализованих пројеката, програм преквалификација жена у ИКТ бити проширен у наредном циклусу.