Информатичке обуке за наставнике

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је то Министарство покренуло пројекат одобрен у оквиру програма УНЕСКО, „Подизање дигиталних капацитета наставника за наставне садржаје из области рачунарства и информационих технологија”.

„Ресорно Министарство настоји да пружи подршку процесу модернизације образовања који је започет са увођењем информатике као обавезног предмета. Сматрамо да је развијање и унапређивање дигиталних вештина наставника неопходно, и да ће принцип по којем се ове обуке спроводе, по којем полазници примарне обуке касније држе секундарну обуку, допринети брзом подизању квалитета наставе из области ИКТ“, рекла је Матић.

Информатичке обуке за наставнике

Она је подсетила да је у циљу подршке изучавању и примени ИКТ-а у образовању Министарство подржало пројекте за израду мултимедијалних приручника из програмирања, као и да је реализовало пројекте повезивања школа на Академску мрежу Србије и увођења вај-фаја у школама у неразвијеним општинама.

Обуке у оквиру пројекта „Подизање дигиталних капацитета наставника за наставне садржаје из области рачунарства и информационих технологија” биће реализоване у четири циклуса за по 15 наставника, односно за укупно 60 наставника који ће добити сертификат “Тренери у области информатике”.

Први циклус обука почиње данас у Београду, у ОШ „Веселин Маслеша“, и то за наставнике из 15 школа из Београда, Ковина, Аранђеловца, Панчева и Смедерева. Наредни циклуси биће одржани регионално.