Informatičke obuke za nastavnike

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je to Ministarstvo pokrenulo projekat odobren u okviru programa UNESKO, „Podizanje digitalnih kapaciteta nastavnika za nastavne sadržaje iz oblasti računarstva i informacionih tehnologija”.

„Resorno Ministarstvo nastoji da pruži podršku procesu modernizacije obrazovanja koji je započet sa uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta. Smatramo da je razvijanje i unapređivanje digitalnih veština nastavnika neophodno, i da će princip po kojem se ove obuke sprovode, po kojem polaznici primarne obuke kasnije drže sekundarnu obuku, doprineti brzom podizanju kvaliteta nastave iz oblasti IKT“, rekla je Matić.

Informatičke obuke za nastavnike

Ona je podsetila da je u cilju podrške izučavanju i primeni IKT-a u obrazovanju Ministarstvo podržalo projekte za izradu multimedijalnih priručnika iz programiranja, kao i da je realizovalo projekte povezivanja škola na Akademsku mrežu Srbije i uvođenja vaj-faja u školama u nerazvijenim opštinama.

Obuke u okviru projekta „Podizanje digitalnih kapaciteta nastavnika za nastavne sadržaje iz oblasti računarstva i informacionih tehnologija” biće realizovane u četiri ciklusa za po 15 nastavnika, odnosno za ukupno 60 nastavnika koji će dobiti sertifikat “Treneri u oblasti informatike”.

Prvi ciklus obuka počinje danas u Beogradu, u OŠ „Veselin Masleša“, i to za nastavnike iz 15 škola iz Beograda, Kovina, Aranđelovca, Pančeva i Smedereva. Naredni ciklusi biće održani regionalno.