Јавно-приватно партнерство за развој информационе безбедности

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је да је Република Србија препознала глобални фокус на информационој безбедности и да је у складу са тим усвојена одлична легислатива која треба да регулише ову област.

Она је на конференцији IBM Security, посвећеној теми информационе безбедности, подсетила да је у претходних годину и по дана Србија направила велике помаке у погледу заокруживања правног и стратешког оквира информационе безбедности, доношењем Закона о информационој безбедности и усвајањем подзаконских аката, као и усвајањем Стратегије развоја информационе безбедности 29. маја ове године.

„Следећи велики изазов је улагање у ову област, где је од кључног значаја подстицање јавно-приватног партнерства, односно сарадња између јавног и приватног сектора, на националном, али и на међународном нивоу“, истакла је Матић.

Државни секретар, која је и руководилац Тела за координацију послова информационе безбедности Владе Републике Србије, напоменула је да развој информационе безбедности мора бити један од приоритета нарочито у светлу све чешћих глобалних сајбер напада, попут недавног „WannaCry“, али и терористичких напада који су били у тесној вези са нарушавањем информационе безбедности.

На конференцији посвећеној информационој безбедности учествовали су представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Повереништва за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Народне банке Србије као и компанија IBM и Теленор.