ИТ караван од следеће године и за родитеље

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на конференцији за медије у Прес центру УНС-а поводом завршетка кампање ИТ караван 02, да је 14% грађана који су учествовали у анкети која је спроведена током кампање, навело да су њихова деца била контактирана од стране непознатих особа на интернету.

11% је рекло да су њихова деца била изложена вршњачком насиљу на интернету, док је 30% њих рекло да су њихова деца била изложена непримереном садржају.

ИТ караван од следеће године и за родитеље

„То су додатни показатељи да иако деца вешто баратају иновативним алатима и познају садржаје који им се нуде у дигиталном свету, она нису довољно заштићена од злоупотреба нових технологија. Због тога сматрам да су едукација и превенција које спроводимо кроз овај пројекат, кључ за бољу безбедност деце на интернету“, истакла је Матић.

Она је најавила наставак кампање следеће године, са већим укључивањем родитеља у пројекат, будући да су они показали велико интересовање за предавања о заштити деце приликом коришћења нових технологија.

О кампањи и значају едукације за безбедност деце на интернету на конференцији је говорила и главни полицијски инспектор Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Татјана Ђурашковић, која је нагласила да су ученици за које су одржане школске презентације на ИТ каравану, са пажњом пратили случајеве злоупотребе интернета које су им представили инспектори МУП-а.

ИТ караван од следеће године и за родитеље

„Деца су показала да знају које су све потенцијалне опасности на интернету, али да нису свесна реалних опасности онлајн комуникације са непознатим особама. Због тога је потребна континуирана едукација коју МУП настоји да спроводи у сарадњи са другим ресорима“, рекла је Ђурашковић.

На конференцији су говорили и други учесници и представници партнера ИТ каравана: саветник за информационо-комуникационе технологије у Министарству просвете Снежана Марковић, Никола Орлић из компаније “Мајкрософт”, представник организације „Save the Children“ Василије Љубинковић, оснивач Фондације “Тијана Јурић” Игор Јурић, затим, водитељи презентација – психолог и стручњак за дигиталне комуникације Ана Мирковић и глумац и музичар Бојан Ивковић, као и вођа тима роботичара “ИТ каравана 02″ Ален Пиљак, док је одговорни уредник школског програма РТС-а Невена Младеновић-Благојевић представила медијску кампању за безбедност деце на интернету.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација спровело је кампању ИТ караван 02, од 12. априла до 25. маја 2017. године, у Новом Пазару, Пироту, Нишу, Зајечару, Краљеву, Ужицу, Чачку, Ваљеву, Крагујевцу, Суботици, Новом Саду, Панчеву и Сомбору.

Презентацијама о заштити од дигиталног насиља и других облика злоупотребе деце на интернету присуствовало је више од 5500 ученика и око 90 наставника из 17 основних школа из Србије.