Љајић отворио 61. Међународни сајам технике и технолошких достигнућа

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас 61. Међународни сајам технике и технолошких достигнућа, истичући да ИТ сектор Србије од почетка године има раст од 30 одсто извоза компјутерских услуга чија вредност премашује 160 милиона евра.

,,Србија се данас налази на 65. месту од 128 земаља по индексу технолошког развоја. Живимо у време четврте технолошке револуције, а ову манифестацију са разлогом називају ,,сајмом свих сајмова“, изјавио је Љајић и додао да се годишње у Србији оснује око 200 ИТ компанија.

Говорећи о разлозима зашто се Србија налази у средини листе земаља по технолошком развоју, Љајић је рекао да постоје три основна разлога, пре свега још увек мало издвајање за науку, истраживање и развој, чињеница да имамо велики одлив младих и стручњака, а трећи разлог је недовољна веза науке и привреде“.

Он је рекао да Србија издваја 0,4 одсто БДП-а из буџета за науку, а како је рекао, укупан износ свих извора финансирања на нивоу државе је 0,8 одсто БДП-а.

,,У ЕУ је тај просек око 2 одсто БДП-а, а наш задатак је да до 2025. године повећамо на 0,6 одсто, а када говоримо у свим изворима финансирања, да та цифра дође до 1,5 одсто БДП-а”, објаснио је Љајић.

Министар је такође изјавио да приватни сектор улаже четири пута мање пара у развој технологија у односу на европске земље. ,,Ми данас имамо око 2.800 истраживача на милион становника, а просек ЕУ је 5.000 научника“, казао је он и додао да Србија има око пет хиљада доктора наука који раде свуда по свету и исто толико младих истраживача, што је огроман дефицит за нашу државу.

,,Наша научна достугнућа врло често остају затворена у научним институцијама јер не постоји веза са приватним сектором, а та достигнућа не добијају материјалну валоризацију у привреди и новим производима и услугама“, закључио је Љајић, додајући да ИТ сектор у Србији броји 10 хиљада предузећа и да запошљава око 20 хиљада, махом младих људи.

Љајић отворио 61. Међународни сајам технике и технолошких достигнућа

На овогодишњем Међународном сајму технике и технолошких достигнућа на Београдском сајму је присутно 500 излагача из 30 земаља.