Ljajić otvorio 61. Međunarodni sajam tehnike i tehnoloških dostignuća

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas 61. Međunarodni sajam tehnike i tehnoloških dostignuća, ističući da IT sektor Srbije od početka godine ima rast od 30 odsto izvoza kompjuterskih usluga čija vrednost premašuje 160 miliona evra.

,,Srbija se danas nalazi na 65. mestu od 128 zemalja po indeksu tehnološkog razvoja. Živimo u vreme četvrte tehnološke revolucije, a ovu manifestaciju sa razlogom nazivaju ,,sajmom svih sajmova“, izjavio je Ljajić i dodao da se godišnje u Srbiji osnuje oko 200 IT kompanija.

Govoreći o razlozima zašto se Srbija nalazi u sredini liste zemalja po tehnološkom razvoju, Ljajić je rekao da postoje tri osnovna razloga, pre svega još uvek malo izdvajanje za nauku, istraživanje i razvoj, činjenica da imamo veliki odliv mladih i stručnjaka, a treći razlog je nedovoljna veza nauke i privrede“.

On je rekao da Srbija izdvaja 0,4 odsto BDP-a iz budžeta za nauku, a kako je rekao, ukupan iznos svih izvora finansiranja na nivou države je 0,8 odsto BDP-a.

,,U EU je taj prosek oko 2 odsto BDP-a, a naš zadatak je da do 2025. godine povećamo na 0,6 odsto, a kada govorimo u svim izvorima finansiranja, da ta cifra dođe do 1,5 odsto BDP-a”, objasnio je Ljajić.

Ministar je takođe izjavio da privatni sektor ulaže četiri puta manje para u razvoj tehnologija u odnosu na evropske zemlje. ,,Mi danas imamo oko 2.800 istraživača na milion stanovnika, a prosek EU je 5.000 naučnika“, kazao je on i dodao da Srbija ima oko pet hiljada doktora nauka koji rade svuda po svetu i isto toliko mladih istraživača, što je ogroman deficit za našu državu.

,,Naša naučna dostugnuća vrlo često ostaju zatvorena u naučnim institucijama jer ne postoji veza sa privatnim sektorom, a ta dostignuća ne dobijaju materijalnu valorizaciju u privredi i novim proizvodima i uslugama“, zaključio je Ljajić, dodajući da IT sektor u Srbiji broji 10 hiljada preduzeća i da zapošljava oko 20 hiljada, mahom mladih ljudi.

Ljajić otvorio 61. Međunarodni sajam tehnike i tehnoloških dostignuća

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu tehnike i tehnoloških dostignuća na Beogradskom sajmu je prisutno 500 izlagača iz 30 zemalja.