Србија на ранг листи оптичког приступа

Србија је ушла на ранг листу оптичког приступа FTTH (Fibre to the Home – оптика до куће) индустријске организације Савета Европе, чији је циљ да убрза доступност оптике, ултра-брзих приступних мрежа у корист потрошача и предузећа, саопштено је на конференцији те организације у Марсеју.

Европско FTTH рангирање укључује све земље које имају више од 200.000 домаћинстава, где је однос претплатника који имају оптички приступ интернету најмање 1% од укупног броја домаћинстава. Две нове економије су сада ушле у FTTH рангирање: Аустрија и Србија.

У Србији су и даље веома заступљена кабловска решења, али је доступност оптике у процесу убрзаног развијања, што се види приступом Србије поменутом рангирању. У Србији је 2014.године покренут Национални широкопојасни план у циљу промовисања мрежа великог капацитета у приватном сектору.

Организација FTTH (Fibre to the Home) Савет Европе, основана је 2004. године од стране пет чланица оснивача: Alcatel-Lucent, Cisco, Corning, Emtelle и OFS. Данас има више од 150 чланова, и бави се промовисањем предности оптичког приступа широм континента. Број претплатника у Европи je порастао за 23% у првих девет месеци 2016. године, и достиже скоро 44,3 милиона.