Одржан састанак Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију

Састанак Пододбора за конкуренцију и унутрашње тржиште је одржан 1. децембра у Бриселу. Састанком је у име Републике Србије председавала Весна Ковач, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Делегацију Европске комисије је предводила Кетрин Вент, шефа Одсека за Србију из Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу.

Пододбор за унутрашње тржиште и конкуренцију, којим копредседава Министарство трговине, телекомуникација и туризма, један је од осам пододбора за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Републике Србије, чији се састанци одржавају једном годишње, са циљем разматрања питања спровођења Споразума.

Oво је био четврти састанак Пододбора након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, у септембру 2013. године. Представници релевантних државних институција Републике Србије су представили стање у областима права интелектуалне својине, конкуренције и државне помоћи, јавних набавки, права пословног настањивања и слободе пружања услуга, права привредних друштава, рачуноводства, ревизије, финансијских услуга, јавног здравља и заштите потрошача.

Након излагања о активностима реализованим од претходног састанка Пододбора, који је одржан у децембру 2016. године, представници институција Републике Србије су одговарали на питања представника Европске комисије, који су такође упутили коментаре, и изнели препоруке за даљи рад.

Општа оцена представника Европске комисије је да је остварен значајан напредак по готово свим питањима која су на састанку разматрана.