Održan sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju

Sastanak Pododbora za konkurenciju i unutrašnje tržište je održan 1. decembra u Briselu. Sastankom je u ime Republike Srbije predsedavala Vesna Kovač, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Delegaciju Evropske komisije je predvodila Ketrin Vent, šefa Odseka za Srbiju iz Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju, kojim kopredsedava Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma, jedan je od osam pododbora za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Republike Srbije, čiji se sastanci održavaju jednom godišnje, sa ciljem razmatranja pitanja sprovođenja Sporazuma.

Ovo je bio četvrti sastanak Pododbora nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u septembru 2013. godine. Predstavnici relevantnih državnih institucija Republike Srbije su predstavili stanje u oblastima prava intelektualne svojine, konkurencije i državne pomoći, javnih nabavki, prava poslovnog nastanjivanja i slobode pružanja usluga, prava privrednih društava, računovodstva, revizije, finansijskih usluga, javnog zdravlja i zaštite potrošača.

Nakon izlaganja o aktivnostima realizovanim od prethodnog sastanka Pododbora, koji je održan u decembru 2016. godine, predstavnici institucija Republike Srbije su odgovarali na pitanja predstavnika Evropske komisije, koji su takođe uputili komentare, i izneli preporuke za dalji rad.

Opšta ocena predstavnika Evropske komisije je da je ostvaren značajan napredak po gotovo svim pitanjima koja su na sastanku razmatrana.