Примена европске праксе у заштити деце на интернету

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, у уводном обраћању на радионици „Безебедност деце онлајн: како побољшати заштиту деце на интернету“, поздравила је организовање оваквих догађаја који доприносе оснаживању капацитета управе Републике Србије и усвајању примера добре европске праксе у решавању глобалног питања безбедности деце на интернету.

„Влада републике Србије недавно је усвојила је Уредбу о безбедности и заштити деце приликом коришћења информационо-комуникационих технологија на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација, и тренутно смо у процесу оснивања јединственог контакт центра за безбедност деце на интернету, који је предвиђен том уредбом“, подсетила је државни секретар.

Она је напоменула да је Уредба је у складу са Законом о ратификацији Конвенције Уједињених нација о правима детета, Општим протоколом Владе Србије за заштиту деце од злостављања и занемаривања, као и Стратегијом ЕУ за бољи интернет за децу из 2012, где су између осталог, препоручена оснивања контакт центара за заштиту деце на интернету, који служе за едукацију, превенцију али и пријаву штетних садржаја.

„Очекујемо да национални контакт центар у Србији почне са радом до краја године, што ће бити показатељ да наша земља иде у сусрет актуелним дигиталним темама и да већ примењује европске праксе у овој области. Што се тиче едукације, која је за безбедност деце на интернету кључна, ми смо спровели једну велику кампању, ИТ караван, под слоганом „Паметно и безбедно“, у 15 градова у Србији, када је презентацијама о предностима и опасностима нових технологија присуствовало 5000 ученика основних школа. ИТ караван реализоваћемо и ове школске године, а у међувремену наставићемо и са системском подршком увођењу информатике као обавезног предмета у наставни програм“, истакла је Татјана Матић.

Радионица у организацији Европске комисије и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, која се одржава 13. и 14. октобра у хотелу „88 rooms“ у Београду, део је платформe Европске комисије за техничку помоћ и размену информација, TAIEX, која подржава јавне управе у вези са приближавањем, применом и спровођењем законодавства ЕУ, и подстиче размену најбоље праксе ЕУ, путем радионица, експертских мисија и студијских посета