Primena evropske prakse u zaštiti dece na internetu

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, u uvodnom obraćanju na radionici „Bezebednost dece onlajn: kako poboljšati zaštitu dece na internetu“, pozdravila je organizovanje ovakvih događaja koji doprinose osnaživanju kapaciteta uprave Republike Srbije i usvajanju primera dobre evropske prakse u rešavanju globalnog pitanja bezbednosti dece na internetu.

„Vlada republike Srbije nedavno je usvojila je Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i trenutno smo u procesu osnivanja jedinstvenog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, koji je predviđen tom uredbom“, podsetila je državni sekretar.

Ona je napomenula da je Uredba je u skladu sa Zakonom o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, Opštim protokolom Vlade Srbije za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, kao i Strategijom EU za bolji internet za decu iz 2012, gde su između ostalog, preporučena osnivanja kontakt centara za zaštitu dece na internetu, koji služe za edukaciju, prevenciju ali i prijavu štetnih sadržaja.

„Očekujemo da nacionalni kontakt centar u Srbiji počne sa radom do kraja godine, što će biti pokazatelj da naša zemlja ide u susret aktuelnim digitalnim temama i da već primenjuje evropske prakse u ovoj oblasti. Što se tiče edukacije, koja je za bezbednost dece na internetu ključna, mi smo sproveli jednu veliku kampanju, IT karavan, pod sloganom „Pametno i bezbedno“, u 15 gradova u Srbiji, kada je prezentacijama o prednostima i opasnostima novih tehnologija prisustvovalo 5000 učenika osnovnih škola. IT karavan realizovaćemo i ove školske godine, a u međuvremenu nastavićemo i sa sistemskom podrškom uvođenju informatike kao obaveznog predmeta u nastavni program“, istakla je Tatjana Matić.

Radionica u organizaciji Evropske komisije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, koja se održava 13. i 14. oktobra u hotelu „88 rooms“ u Beogradu, deo je platforme Evropske komisije za tehničku pomoć i razmenu informacija, TAIEX, koja podržava javne uprave u vezi sa približavanjem, primenom i sprovođenjem zakonodavstva EU, i podstiče razmenu najbolje prakse EU, putem radionica, ekspertskih misija i studijskih poseta