Љајић: Извоз у Немачку повећан за 26 посто

Извоз Србије у Немачку је од јануара до краја јуна ове године повећан за чак 26 одсто, у односу на исти период прошле године и достигао је 877 милиона евра, рекао је Танјугу потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација. Покривеност увоза извозом, у размени са Немачком, додао је он, достигла је рекордних 80 процената.

„Уколико се настави овакав тренд већ крајем ове године наш извоз у најјачу европску економију могао би се приближити цифри од рекордне 2 милијарде евра а укупна робна размена премашити износ од 4 милијарде евра“, казао је Љајић.
Министар је истакао да се осим бројки, значајно побољшала структура нашег извоза у Немачку у корист производа вишег степена обраде, јер чак 55% нашег извоза представљају машине и транспортни уређаји.

У Немачку се у овој години највише извозе генератори наизменичне струје, делови за машине, сетови проводника за паљење, смрзнуте малине, опрема за дијализу, електрични отпорници, делови и прибор за моторна возила, лекови, аутомобили, производи од алуминијума, производи од гуме и хула хоп чарапе.

Љајић је рекао да је удео пољопривредно-прехрамбених производа у укупном извозу у Немачку око 10% и да у размени том врстом производа већ годинама остварујемо суфицит.

„У Немачку од воћа највише извозимо смрзнуту малину, чији је извоз у првих шест месеци ове године порастао за чак 40 посто и износи 43 милиона евра. Суфицит је забележен и у трговини услугама“, закључио је министар.