Љајић: Предстоји модернизација и реструктурирање бања

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић посетио је данас бању Селтерс у Младеновцу у којој је за изградњу спољашњег базена и пратећих садржаја министарство издвојило 30 милиона динара.

Љајић је рекао да предстоји процес модернизацији и реструктуирања бања како би се тај мртав капитал оживео и бање створиле нову вредност у смислу повећања укупног туристичког промета.

„Имамо нерешене имовинско-правне односе, нерешен статус у многим бањама. Напросто другог решења нема. Ми настојимо да кроз развој туристичке инфраструктуре помогнемо колико можемо у свим оним бањама које поседују ресурсе и потенцијал за даљи развој“, рекао је министар.

Он је навео да је Министарство издвојило прошле и ове године 30 милиона динара за изградњу спољашњег базена у Селтерс бањи.

Како је навео, морамо да обогатимо садржај и бање, као и понуду уколико мислимо да привучемо већи број домаћих и посебно страних туриста.

Он је навео да су бање у прошлој години у просеку имале 82 одсто домаћих туриста и свега 18 одсто страних туриста.

То је занемарљиво имајући у виду све оно што поседујемо у бањском туризму као природни потенцијал, али дуго година ништа није улагано у бање, истакао је Љајић.

Бања Селтерс поседује огромне могућности с обзиром на близину Београда, близину ауто-пута, близину аеродрома али мора пуно тога да се уложи, навео је министар и додао да се бањски туризам као ресурс мора у потпуности ставити у функцију, што подразумева и јавно-приватно партнерство и већа улагања државе, пре свега у изградњу путне и сваке друге инфраструктуре ал и нове инвестиције кроз приватни сектор.

„Без тога ми ћемо наредних неколико година причати о томе како имамо најбоље бање, најбоље воде али не вреди нам јер од те приче нема нико користи. Ми морамо да од тих ресурса и тих потенцијала, тих минералних вода, створимо нову вредност, створимо новац који ћемо даље улагати у развој инфраструктуре“, истиче Љајић.

Како је навео, у Селтерс бањи гости се задржавају с обзиром на природу оболења од којих се лече и бораве ту 25 дана и дуже.

„У другим бањама наши гости се задржавају четири дана, инострани гости још и мање. Да би се гости дуже задржавали, посебно инострани морате им понудити неки садржај. Не можете боравити 24 сата у собама и на тераси, што значи да морамо да учинимо све да ову туристичку инфраструктуру и понуду обогатимо са новим садржајима“, рекао је министар.

Он је додао да то подразумева и додатно издвајање за развој тих садржаја, спортских терена, пешачких стаза око саме бање.

„Морамо да подстакнемо локалне самоуправе а онда ћемо ми као Влада учинити све да помогнемо колико можемо и финансијски улажемо управо у обогаћивање тих туристичких садржаја“, рекао је Љајић.