Пинџо на министарској конференцији у Сочију

Помоћник министра за туризам Рената Пинџо изјавила је на Конференцији министара задужених за културу и туризам држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу (BSEC) у Сочију, да у наредном периоду, Организација треба интензивно да ради на креирању заједничких туристичких производа, унапређењу атрактивности региона посебно када је реч о освајању тзв. трећих тржишта. Поред далеких земаља, треба наставити са подстицањем путовања и унутар самог региона, закључила је она.

Пинџо је искористила прилику да истакне да је Влада Републике Србије препознала туризам као један од покретача укупног економског развоја што потврђује и константан позитиван тренд долазака и ноћења домаћих и страних гостију и раст девизног прилива.

Она је подсетила да наша земља нарочито придаје значај развоју сарадње са земљама региона. Посебна пажња се посвећује унапређењу ефикасности рада BSEC као и подстицању сарадње међу чланицама, уз aкценат на сарадњи у области туризма и промоцији туристичких потенцијала како Републике Србије тако и целог региона.
Током дводневних активности BSEC-а у Сочију, којим је председавала Руска Федерација, одржан је заједнички састанак Радне групе за културу и Радне групе за сарадњу у области туризма, на којима се дискутовало о нацрту Заједничке декларације са Конференције министара задужених за културу и туризам држава чланица BSEC, активностима у вези са сарадњом у области туризма специјалних интересовања: гастрономија и вински туризам, туризам индукован филмом, балнеологија, велнес и спа туризам, интеграција универзитета за специјалистичке обуке у области туризма, културне руте и пројекти у области културног туризма. Чланице су разговарале о имплементација Меморандума о разумевању између BSEC и Светске туристичке организације Уједињених нација (UNWTO) и искористиле прилику да промовишу предстојеће догађаје и сајмове у својим државама у периоду од 1. јула до 31. децембра 2016. године.

bsek

С обзиром на то да је Република Србија у протеклом периоду била врло активна у контексту регионалних иницијатива и у креирању културно-туристичких рута, састанци у Руској Федерацији су искоришћени за сусрет са представницима држава чланица BSEC и дискусију о приоритетним областима сарадње у туризму у наредном периоду.

Република Србија ће у периоду од 1. јула до 31. децембра 2016. године председавати BSEC-ом. Председавање, између осталог подразумева организацију разних активности у циљу унапређења сарадње држава чланица BSEC.
Организација за црноморску економску сарадњу (BSEC) основана је 1992. године, на Самиту шефова држава и Влада једанаест држава: Руска Федерација, Република Турска, Република Бугарска, Румунија, Украјина, Молдавија, Грчка, Република Азербејџан, Грузија, Република Јерменија и Република Албанија. Тадашња држава Србија и Црна Горан постала је чланица ове организације 2004. године, а након проглашења независности Црне Горе, Република Србија је наставила своје чланство.