Pindžo na ministarskoj konferenciji u Sočiju

Pomoćnik ministra za turizam Renata Pindžo izjavila je na Konferenciji ministara zaduženih za kulturu i turizam država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) u Sočiju, da u narednom periodu, Organizacija treba intenzivno da radi na kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda, unapređenju atraktivnosti regiona posebno kada je reč o osvajanju tzv. trećih tržišta. Pored dalekih zemalja, treba nastaviti sa podsticanjem putovanja i unutar samog regiona, zaključila je ona.

Pindžo je iskoristila priliku da istakne da je Vlada Republike Srbije prepoznala turizam kao jedan od pokretača ukupnog ekonomskog razvoja što potvrđuje i konstantan pozitivan trend dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju i rast deviznog priliva.

Ona je podsetila da naša zemlja naročito pridaje značaj razvoju saradnje sa zemljama regiona. Posebna pažnja se posvećuje unapređenju efikasnosti rada BSEC kao i podsticanju saradnje među članicama, uz akcenat na saradnji u oblasti turizma i promociji turističkih potencijala kako Republike Srbije tako i celog regiona.
Tokom dvodnevnih aktivnosti BSEC-a u Sočiju, kojim je predsedavala Ruska Federacija, održan je zajednički sastanak Radne grupe za kulturu i Radne grupe za saradnju u oblasti turizma, na kojima se diskutovalo o nacrtu Zajedničke deklaracije sa Konferencije ministara zaduženih za kulturu i turizam država članica BSEC, aktivnostima u vezi sa saradnjom u oblasti turizma specijalnih interesovanja: gastronomija i vinski turizam, turizam indukovan filmom, balneologija, velnes i spa turizam, integracija univerziteta za specijalističke obuke u oblasti turizma, kulturne rute i projekti u oblasti kulturnog turizma. Članice su razgovarale o implementacija Memoranduma o razumevanju između BSEC i Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) i iskoristile priliku da promovišu predstojeće događaje i sajmove u svojim državama u periodu od 1. jula do 31. decembra 2016. godine.

bsek

S obzirom na to da je Republika Srbija u proteklom periodu bila vrlo aktivna u kontekstu regionalnih inicijativa i u kreiranju kulturno-turističkih ruta, sastanci u Ruskoj Federaciji su iskorišćeni za susret sa predstavnicima država članica BSEC i diskusiju o prioritetnim oblastima saradnje u turizmu u narednom periodu.

Republika Srbija će u periodu od 1. jula do 31. decembra 2016. godine predsedavati BSEC-om. Predsedavanje, između ostalog podrazumeva organizaciju raznih aktivnosti u cilju unapređenja saradnje država članica BSEC.
Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) osnovana je 1992. godine, na Samitu šefova država i Vlada jedanaest država: Ruska Federacija, Republika Turska, Republika Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Republika Azerbejdžan, Gruzija, Republika Jermenija i Republika Albanija. Tadašnja država Srbija i Crna Goran postala je članica ove organizacije 2004. godine, a nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Republika Srbija je nastavila svoje članstvo.