Суфицит Србије у ЦЕФТА региону две милијарде евра

Помоћник министра за мултилатералну и регионалну економску и трговинску сарадњу Бојана Тодоровић изјавила је данас на скупу „Трговинске олакшице у региону ЦЕФТА“ одржаном у ПКС, да је трговина у ЦЕФТА региону потпуно либерализована, као и тржиште јавних набавки, док се либерализација трговине услугама очекује до краја ове или средином 2017. године.

Она је рекла да се много очекује од либерализације трговине и да је ЦЕФТА споразум од великог значаја за српску привреду.

Суфицит Србије  у ЦЕФТА региону два милиона евра

Регион је други спољнотрговински партнер Србији, после ЕУ, казала је Тодоровић и додала да је од формирања ЦЕФТА суфицит растао од једне милијарде евра у 2007. до две милијарде евра у 2015. години. Она је навела да је прошле године размена Србије са ЦЕФТА вредела је 3,7 милијарди долара.

Тодоровић је објаснила да Србија највише извози у БиХ, Црну Гору и Македонију и то пољопривредно-прехрамбене производе, пиће, производе од метала и челика.

Она је навела да постоје новине у Споразуму међу којима је реформа система решавања спорова јер се досадашњи показао као неефикасан, док је решавање нецаринских баријера увек актуелна тема.

Учесници скупа су рекли да је споразум проширен на многе области и да се преговара о либерализацији трговине услугама, али да су нецаринске баријере и даље велики изазов.

Такође је истакнуто да је прекогранична трговина у региону значајно унапређена, али ниво либерализације трговине није на очекиваном нивоу због сложених процедура на граничним прелазима.

У циљу бржег кретања робе и смањења трошкова потребна је интензивнија сарадња у области међународне акредитације лабораторија потписника ЦЕФТА и узајамног признавања таквих анализа, побољшање рада инспекција и ефикаснија размена информација и документа између царина и инспекцијских органа.