Suficit Srbije u CEFTA regionu dve milijarde evra

Pomoćnik ministra za multilateralnu i regionalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju Bojana Todorović izjavila je danas na skupu „Trgovinske olakšice u regionu CEFTA“ održanom u PKS, da je trgovina u CEFTA regionu potpuno liberalizovana, kao i tržište javnih nabavki, dok se liberalizacija trgovine uslugama očekuje do kraja ove ili sredinom 2017. godine.

Ona je rekla da se mnogo očekuje od liberalizacije trgovine i da je CEFTA sporazum od velikog značaja za srpsku privredu.

Suficit Srbije u CEFTA regionu dva miliona evra

Region je drugi spoljnotrgovinski partner Srbiji, posle EU, kazala je Todorović i dodala da je od formiranja CEFTA suficit rastao od jedne milijarde evra u 2007. do dve milijarde evra u 2015. godini. Ona je navela da je prošle godine razmena Srbije sa CEFTA vredela je 3,7 milijardi dolara.

Todorović je objasnila da Srbija najviše izvozi u BiH, Crnu Goru i Makedoniju i to poljoprivredno-prehrambene proizvode, piće, proizvode od metala i čelika.

Ona je navela da postoje novine u Sporazumu među kojima je reforma sistema rešavanja sporova jer se dosadašnji pokazao kao neefikasan, dok je rešavanje necarinskih barijera uvek aktuelna tema.

Učesnici skupa su rekli da je sporazum proširen na mnoge oblasti i da se pregovara o liberalizaciji trgovine uslugama, ali da su necarinske barijere i dalje veliki izazov.

Takođe je istaknuto da je prekogranična trgovina u regionu značajno unapređena, ali nivo liberalizacije trgovine nije na očekivanom nivou zbog složenih procedura na graničnim prelazima.

U cilju bržeg kretanja robe i smanjenja troškova potrebna je intenzivnija saradnja u oblasti međunarodne akreditacije laboratorija potpisnika CEFTA i uzajamnog priznavanja takvih analiza, poboljšanje rada inspekcija i efikasnija razmena informacija i dokumenta između carina i inspekcijskih organa.