Потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у области туризма између Србије и Мађарске

Државна секретарка за туризам Лукреција Ђери потписала је у Будимпешти Меморандум о разумевању о сарадњи у области туризма између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и Министарства националне економије Мађарске.

Меморандумом су обухваћени посебни облици сарадње од интереса и значаја за унапређивање билатералног туристичког промета, промовисање сарадње између одговарајућих субјеката и организација које послују у области туризма, као и у оквиру међународних туристичких организација.

Током дводневне посете, државна секретарка је учествовала на Tрећем састанку радне групе за туризам на којем су представници српске и мађарске делегације разменили информације о тренутном стању и политици у туризму двеју земаља и о могућностима сарадње Србије и Мађарске на међународном нивоу. Приликом разговора, посебан акценат је стављен на сарадњу у оквиру активности Светске туристичке организације (UNWTO) и Европске комисије, као и на јачању сарадње у области туризма између Кине и Централно –источних земљама Европе.

Српска и Мађарска делегација су се сагласиле о значају континуираног учешћа у оквиру приоритетних активности у области туризма према Стратегији ЕУ за регион Дунава, као и пружању подршке за реализацију пројеката у туризму у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Мађарска.

Након састанка, државна секретаркa Лукреција Ђери је потписала и Протокол о сарадњи српско–мађарске радне групе за туризам и учествовала је у раду Осмог заседања Заједничке комисије за економску сарадњу Србија-Мађарска у Будимпшети.

Према подацима Републичког завода за статистику у 2015. години, Републику Србију је посетило 27.421 туриста из Мађарске, што је за 12,4% више него у 2014. години. У претходној години су остварили 47.436 ноћења, што је за 14,2% више у односу 2014. годину. Мађарски туристи учествују са 2,42% у укупном броју долазака у Републику Србију страних туриста и са 1,97 % у броју ноћења.