Potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Mađarske

Državna sekretarka za turizam Lukrecija Đeri potpisala je u Budimpešti Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Ministarstva nacionalne ekonomije Mađarske.

Memorandumom su obuhvaćeni posebni oblici saradnje od interesa i značaja za unapređivanje bilateralnog turističkog prometa, promovisanje saradnje između odgovarajućih subjekata i organizacija koje posluju u oblasti turizma, kao i u okviru međunarodnih turističkih organizacija.

Tokom dvodnevne posete, državna sekretarka je učestvovala na Trećem sastanku radne grupe za turizam na kojem su predstavnici srpske i mađarske delegacije razmenili informacije o trenutnom stanju i politici u turizmu dveju zemalja i o mogućnostima saradnje Srbije i Mađarske na međunarodnom nivou. Prilikom razgovora, poseban akcenat je stavljen na saradnju u okviru aktivnosti Svetske turističke organizacije (UNWTO) i Evropske komisije, kao i na jačanju saradnje u oblasti turizma između Kine i Centralno –istočnih zemljama Evrope.

Srpska i Mađarska delegacija su se saglasile o značaju kontinuiranog učešća u okviru prioritetnih aktivnosti u oblasti turizma prema Strategiji EU za region Dunava, kao i pružanju podrške za realizaciju projekata u turizmu u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska.

Nakon sastanka, državna sekretarka Lukrecija Đeri je potpisala i Protokol o saradnji srpsko–mađarske radne grupe za turizam i učestvovala je u radu Osmog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbija-Mađarska u Budimpšeti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2015. godini, Republiku Srbiju je posetilo 27.421 turista iz Mađarske, što je za 12,4% više nego u 2014. godini. U prethodnoj godini su ostvarili 47.436 noćenja, što je za 14,2% više u odnosu 2014. godinu. Mađarski turisti učestvuju sa 2,42% u ukupnom broju dolazaka u Republiku Srbiju stranih turista i sa 1,97 % u broju noćenja.