Дводневна радионица „Екотачке“ за локалне туристичке организације

Представницима локалних туристичких организација биће представљена платформа Ecobnb, која је посвећена одрживом туризму у Европи, у среду 2. и четвртак 3. децембра у просторијама Туристичке организације Србије у Београду.

Интернет сајт EcoDots пројекта иплатформа Ecobnb (ecobnb.com) посвећена је одрживом туризму у Европи, где пружаоци смештаја и путници деле исте визије, вредности и најбоље праксе еколошке одрживости.

Ту иновативну мрежу чине приступачан смештај и зелене руте у Италији, Аустрији, Швајцарској, Немачкој, Словенији и Србији, и она промовише потражњу за одрживим туризмом и укључује мале објекте, туристичке агенције и путнике да би повећала њихову видљивост и атрактивност на тржишту.

У оквиру Пројекта EcoDots (Екотачке), у циљу реализације пројектних активности у 2015. години, одржани су тренинзи за власнике еко смештаја на територији општина у Западној Србији у циљу промовисања учешћа локалне заједнице и примене стандарда одрживог туризма.

Прва радионица под називом „Примена еко стандарда одрживог развоја туризма у домаћинствима која се баве сеоским еко туризмом и туризмом у заштићеним подручјима у Републици Србији”, одржана је 5. и 6. новембра 2015. године на Златару, друга радионица под истим називом одржана је 12. и 13. новембра 2015. године на Златибору, и трећа 19. и 20. новембра 2015. године у Бајиној Башти.

Учесници радионице су били упознати са могућностима укључивања у међународну мрежу еко смештаја, у оквиру које је омогућено да се домаћи производ понуди на међународном тржишту.

Платформа Ecobnb представљена је и на Седмом „Међународном сајму туризма и сеоског туризма“ у Крагујевцу, од 26. до 28. новембра 2015. године.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација је организовало радионице у сарадњи са „EcoDev – Центром за истраживачке и развојне пројекте“ и Министарством пољопривреде и заштите животне средине.