Dvodnevna radionica „Ekotačke“ za lokalne turističke organizacije

Predstavnicima lokalnih turističkih organizacija biće predstavljena platforma Ecobnb, koja je posvećena održivom turizmu u Evropi, u sredu 2. i četvrtak 3. decembra u prostorijama Turističke organizacije Srbije u Beogradu.

Internet sajt EcoDots projekta iplatforma Ecobnb (ecobnb.com) posvećena je održivom turizmu u Evropi, gde pružaoci smeštaja i putnici dele iste vizije, vrednosti i najbolje prakse ekološke održivosti.

Tu inovativnu mrežu čine pristupačan smeštaj i zelene rute u Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Sloveniji i Srbiji, i ona promoviše potražnju za održivim turizmom i uključuje male objekte, turističke agencije i putnike da bi povećala njihovu vidljivost i atraktivnost na tržištu.

U okviru Projekta EcoDots (Ekotačke), u cilju realizacije projektnih aktivnosti u 2015. godini, održani su treninzi za vlasnike eko smeštaja na teritoriji opština u Zapadnoj Srbiji u cilju promovisanja učešća lokalne zajednice i primene standarda održivog turizma.

Prva radionica pod nazivom „Primena eko standarda održivog razvoja turizma u domaćinstvima koja se bave seoskim eko turizmom i turizmom u zaštićenim područjima u Republici Srbiji”, održana je 5. i 6. novembra 2015. godine na Zlataru, druga radionica pod istim nazivom održana je 12. i 13. novembra 2015. godine na Zlatiboru, i treća 19. i 20. novembra 2015. godine u Bajinoj Bašti.

Učesnici radionice su bili upoznati sa mogućnostima uključivanja u međunarodnu mrežu eko smeštaja, u okviru koje je omogućeno da se domaći proizvod ponudi na međunarodnom tržištu.

Platforma Ecobnb predstavljena je i na Sedmom „Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma“ u Kragujevcu, od 26. do 28. novembra 2015. godine.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je organizovalo radionice u saradnji sa „EcoDev – Centrom za istraživačke i razvojne projekte“ i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.