Татјана Матић у Јутарњем програму на телевизији Пинк

Мобилни оператори Телеком, Теленор и Вип мобајл купили су фреквенцијски спектар у опсегу од 800 мегахерца, који је остао слободан након увођења дигиталне телевизије, за укупно 105 милиона евра.

Корист од ове продаје за грађане је вишеструка. Осим 105 милиона евра који су уплаћени у буџет очекује се и бољи приступ мобилној мрежи и бржи интернет у сеоским срединама.

„Као што показују сва истраживања у свету, што је већа и боља телекомуникациона инфраструктура, смањује се јаз између руралних и градских подручја и омогућава се много већи привредни раст.“, рекла је Татјана Матић.

Телеком, Теленор и Вип мобајл, ускороће ће добити и потребне дозволе и како се очекује од Нове године требало би да почну да улажу у развој мреже.

„За нас као Министарство је јако важно да се новац који је држава уложила вишеструко вратио, а при томе ће сами грађани имати много бољу услугу, много боље везе и читава мобилна телефонија ће бити много развијенија у току следеће године.“, рекла је Татјана Матић.

Дигитализација је у Србији започета 2006. године, цео процес коштао је око 40 милиона евра, са десет милиона евра донације Европске Уније.

„Ми смо у последњих годину дана успели да приближимо нашој јавности значај овог процеса и да омогућимо свим људима који нису били баш најбољег социјалног статуса да добију бесплатне сет топ боксове. На крају оно што је резултат читавог тог напора који смо сви заједно уложили јесте да смо инкасирали 105 милиона еура у буџет и да ћемо сви заједно као грађани и као корисници пре свега мобилних телефона имати много бољу мрежу.“, рекла је државна секретарка.

Србија је међу земљама које су фреквенцијски спектар продале по највећој цени. Почетком године део спектра на 1800 мегахерца држава је продала по цени од 21 милион евра, тако да укупан износ од продаје износи 126 милиона евра.