И Македонија и БиХ траже хитно укидање блокаде

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић разговарао је јутрос телефоном са потпредседником Савета министра и министром спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирком Шаровићем и замеником министра економије Македоније Христијаном Делевим о заједничком наступу три државе према блокади друмског и теретног саобраћаја коју већ данима спроводе хрватске власти на граничном прелазу Батровци – Бајаково.

Љајић, Шаровић и Делев су се том приликом сагласили да је неопходно да Хрватска што хитније одблокира прелаз Батровци – Бајаково за целокупан саобраћај, јер осим Србије, и БиХ и Македонија, велики део свог теретног промета обављају преко овог транзитног коридора.

Током разговора оцењено је да се штета проузрокована блокадом у све три земље већ сада мери милионима евра и да би даља примена ове дискриминаторске мере с хрватске стране могла да угрози економије Србије, БиХ и Македоније, које су уз то једне од водећих спољнотрговинских партнера Хрватске.

Уколико блокада не буде укинута, све три земље ће затражити хитно заседање Комитета ЦЕФТА, како би од свих осталих чланица ЦЕФТА споразума затражиле јединствен наступ и мере према Хрватској.

Расим Љајић се такође јутрос састао и са амбасадором Турске Мехмедом Кемалом Бозајем, који је изразио забринутост због вишедневне блокаде коју на граничном прелазу Батровци – Бајаково спроводи Хрватска, с обзиром на то да је у колони дугој 20 километара и велики број турских камиона.

Турска привреда трпи велику штету због блокаде, навео је Бозај, и очекује да саобраћај што пре буде нормализован.