I Makedonija i BiH traže hitno ukidanje blokade

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je jutros telefonom sa potpredsednikom Saveta ministra i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem i zamenikom ministra ekonomije Makedonije Hristijanom Delevim o zajedničkom nastupu tri države prema blokadi drumskog i teretnog saobraćaja koju već danima sprovode hrvatske vlasti na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo.

Ljajić, Šarović i Delev su se tom prilikom saglasili da je neophodno da Hrvatska što hitnije odblokira prelaz Batrovci – Bajakovo za celokupan saobraćaj, jer osim Srbije, i BiH i Makedonija, veliki deo svog teretnog prometa obavljaju preko ovog tranzitnog koridora.

Tokom razgovora ocenjeno je da se šteta prouzrokovana blokadom u sve tri zemlje već sada meri milionima evra i da bi dalja primena ove diskriminatorske mere s hrvatske strane mogla da ugrozi ekonomije Srbije, BiH i Makedonije, koje su uz to jedne od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Hrvatske.

Ukoliko blokada ne bude ukinuta, sve tri zemlje će zatražiti hitno zasedanje Komiteta CEFTA, kako bi od svih ostalih članica CEFTA sporazuma zatražile jedinstven nastup i mere prema Hrvatskoj.

Rasim Ljajić se takođe jutros sastao i sa ambasadorom Turske Mehmedom Kemalom Bozajem, koji je izrazio zabrinutost zbog višednevne blokade koju na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo sprovodi Hrvatska, s obzirom na to da je u koloni dugoj 20 kilometara i veliki broj turskih kamiona.

Turska privreda trpi veliku štetu zbog blokade, naveo je Bozaj, i očekuje da saobraćaj što pre bude normalizovan.