Створени услови за интензивирање економских односа Србије и Ирана

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић састао се данас са амбасадором Ирана у Србији Маџидом Фахимпуром, са којим је разговарао о наредним корацима у циљу унапређења укупних економских односа између две земље.

Потпредседник Владе Љајић и амбасадор Фахимпур констатовали су том приликом, да су након постизања споразума о нуклераном програму између Ирана и шест највећих светских сила и релаксирања међународних санкција према тој земљи, створени сви услови за интензивирање економских односа Србије и Ирана.

У том циљу, најавио је Фахимпур, Србију ће од 16. до 19. септембра ове године посетити велика политичко – привредна делегација Ирана, коју ће чинити представници министарстава пољопривреде, индустрије, рударства, трговине, туризма и спорта, стручњаци из централне банке, као и пословни људи из приватног сектора.

Фахимпур је додао да ће посета иранске политичко – привредне делегације Србији, бити прва посета овог типа једној европској држави након постизања споразума о нуклеарном програму, што довољно говори о значају који Иран придаје сарадњи са нашом земљом.

Љајић и Фахимпур су изразили очекивање да ће приликом посете иранске делегације бити закључени конкретни уговори и пословни аранжмани привредника Ирана и Србије.

На састанку је такође договорено и да у новембру ове године у Техерану буде одржана седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Ирана, током које се очекују нови договори о даљем унапређењу укупних односа две земље.