Малина и српска слава су наше благо

Генерални комесар Србије на ЕXПО 2015. и помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Жарко Малиновић рекао је да је павиљон Србије на највећој светској изложби у Милану, у првих 20 дана од отварања посетило више од 20.000 људи.

“Очекујемо да ће у наредних шест месеци више од 300.000 посетилаца имати прилику да се упозна са туристичком, гастрономском, културном и привредном понудом наше земље”, каже Малиновић и напомиње да не постоји догађај на планети на ком држава може боље да се промовише.

Према његовим речима, Србија ће се, иако располаже изузетно скромним буџетом, представити на најбољи могући начин.

„Национални дан Србије на овој изложби биће 22.јун, када ће цео ЕXПО бити у бојама Србије, што ће нам уз целодневни програм омогућити да наша земља тог дана буде у фокусу светске јавности“, каже Малиновић, додајући да је планиран билатерални сусрет државних делегација Србије и Италије, а касније и концерт Горана Бреговића.

Малина и српска слава су наше благо

Тема овогодишњег ЕXПО „Нахранимо планету. Енергија за живот“. Србија се представља са слоганом „Окуси храну, осети живот“. Посетиоци ће, објашњава Малиновић, моћи да се упознају са свим специјалитетима, од Војводине до крајњег југа земље.

Комесар светске изложбе најављује да од следеће недеље почиње промоција по регионима, а Војвођани ће први показати шта знају и имају. Велики акценат стављен је и на представљање Београда, као српске престонице хедонизма. Посетиоци ће сазнати и много детаља у вези са нашим најпознатијим фестивалим, Гучом и Егзитом, а идеја организатора је да сваки гост који дође у павиљон наше земље, пожели да посети Србију.

На програму је и промоција културног наслеђа, па ће тако 12. јула, на Светог Петра, бити представљена српска слава.

Адути Србије су и Дунав и источни део Србије, неолитско наслеђе и Лепенски вир, али и Лесковац, пиротски ћилим, ајвар, паприка… Август ће бити месец спорта и здравог живота, најављује Малиновић и каже: “У Италији смо познати по спортистима и они су наши најбољи амбасадори. За време трајања филмског фестивала у Милану, у септембру, Србију ћемо представити као десгинацију за снимање филмова, јер је то значајан извор прихода за нашу државу и одлична промоција“.

Тесла као адут

У октобру ће фокус бити на научним достигнућима, кроз име Николе Тесле. Он је један од најзначајнинијих Срба са аспекта нашег цивилизацијског доприноса планети, истиче Малиновић. “Тесла је добар део својих научних истраживања поклонио човечанству. Ми кроз њега представљамо и нашу ИТ индустрију и иновације у области пољопривреде. Желимо да представимо и „тесла“ таблет, који је продукт компаније „Комтрејд“ и „Тесла фест“, нови велики фестивал који ће се први пут одржати ове године у децембру”, каже комесар Србије на ЕXПО 2015.