У Крушевцу представљен рад машине за уништавање фалсификоване робе

Представници Управе царина пустили су у рад машину за уништавање фалсификоване робе коју је донирала Европска унија и том приликом уништена је фалсификована и пиратска роба која представља опасност по здравље и безбедност потрошача.

Начелница Одељења за заштиту интелектуалне својине Данка Јовановић изјабила је да Управа царина годишње заплени више од милион примерака фалсификованих и пиратских производа.

У Крушевцу представљен рад машине за уништавање фалсификоване робе

Она је додала да та машина помаже у уништавању фалсификоване робе, а цео процес одвија се у складу са стандардима Европске уније и ово је једини начин где можемо бити сигурни да се заплењена роба неће вратити на тржиште.

Јовановић је додала да ће се употребом те машине учинити значајан корак ка унапређењу заштите права интелектуалне својине, конкретно ка сузбијању кривотворене робе на српском тржишту.

Директор ЈКП Крушевац Бобан Костић је рекао да је уништавање фалсификоване и пиратске робе на еколошки прихватљив начин којим се спречава даље коришћење опасних фалсификата у интересу је грађана и економије и да подржавају напоре Управе царина у примени европских стандарда у поступању са том робом.

Кампању „Фалсификати коштају више, купујем оригинале“ спроводе Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Expertise France – француска техничка стручна агенција и Делегација Европске уније у Србији.

Циљ кампање је подизање свести грађана о користима заштите права интелектуалне својине и штетним последицама изазване куповином и коришћењем кривотворених производа.