U Kruševcu predstavljen rad mašine za uništavanje falsifikovane robe

Predstavnici Uprave carina pustili su u rad mašinu za uništavanje falsifikovane robe koju je donirala Evropska unija i tom prilikom uništena je falsifikovana i piratska roba koja predstavlja opasnost po zdravlje i bezbednost potrošača.

Načelnica Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine Danka Jovanović izjabila je da Uprava carina godišnje zapleni više od milion primeraka falsifikovanih i piratskih proizvoda.

U Kruševcu predstavljen rad mašine za uništavanje falsifikovane robe

Ona je dodala da ta mašina pomaže u uništavanju falsifikovane robe, a ceo proces odvija se u skladu sa standardima Evropske unije i ovo je jedini način gde možemo biti sigurni da se zaplenjena roba neće vratiti na tržište.

Jovanović je dodala da će se upotrebom te mašine učiniti značajan korak ka unapređenju zaštite prava intelektualne svojine, konkretno ka suzbijanju krivotvorene robe na srpskom tržištu.

Direktor JKP Kruševac Boban Kostić je rekao da je uništavanje falsifikovane i piratske robe na ekološki prihvatljiv način kojim se sprečava dalje korišćenje opasnih falsifikata u interesu je građana i ekonomije i da podržavaju napore Uprave carina u primeni evropskih standarda u postupanju sa tom robom.

Kampanju „Falsifikati koštaju više, kupujem originale“ sprovode Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Expertise France – francuska tehnička stručna agencija i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Cilj kampanje je podizanje svesti građana o koristima zaštite prava intelektualne svojine i štetnim posledicama izazvane kupovinom i korišćenjem krivotvorenih proizvoda.