Кампања „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“

Тржишни инспектори данас су у оквиру кампање „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“ разговарали са грађанима у Београду о негативним аспектима пиратерије, са циљем да се смањи тражња за фалсификованим произоводима на тржишту Србије.

Одговарајући на питања грађана у Тржном центру Ушће, инспектори су појаснили случајеве повреде права индустријске својине и других права интелектуалне својине, нарочито указујући на примере који могу изазвати додатне, непотребне или неочекиване трошкове за потрошаче.

Акцију спроводе Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Expertise France – француска међународна техничка стручна агенција и Делегација Европске уније у Србији.

Кампања

Поред тржишних инспектора и других представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација, са грађанима су разговарали и представници Управе царина и Завода за интелектуалну својину.

Грађани су могли да добију информације које им могу користити да се правилно определе за куповину оригинала и да имају негативан став према фалсификатима, радије него да се суоче са негативним последицама од изложености ризицима који они носе за потрошаче.

Самим тим даће предност напретку економије засноване на знању и заштити права интелектуалне својине.

Посетиоцима су подељене информативне брошуре, а могли су и да попуне анонимне анкете и тиме слободно искажу своје ставове и мишљења о овој теми.

Акција ће бити настављена 3. априла у ТЦ Делта и 9. априла, у ТЦ Меркатор.

Кампања је део пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“ који је Европска унија финансира са 2, 8 милиона евра из претприступних фондов.